‘Als cliënten zo lyrisch over je zijn, dan heb je serieus iets goed gedaan’

Zo vader, zo dochter, dat geldt óók in de tandartswereld. In deze blog vertelt Loes Smolders, tandarts bij Tandartsen Noordereiland in Zwolle, over de unieke samenwerking met haar vader Marc.

Knutselen

Als jong meisje liep ik al rond bij mijn vader Marc in de praktijk. Ik ben er als het ware groot geworden. Toch dacht ik niet direct aan tandheelkunde toen ik op de middelbare school een studiekeuze moest maken. Ik dacht aan diergeneeskunde of gewoon geneeskunde, maar ik hield ook heel erg van knutselen. Mijn vader gaf me toen een zetje. ‘Waarom ga je niet tandheelkunde studeren?’ zei hij. Ik heb een paar keer met hem meegelopen in de praktijk en dacht: dit is het!

Apetrots

Ik heb twee oudere broers en een oudere zus, die ervoor gekozen hebben iets in de fysiotherapie te gaan doen. Ik was de laatste in het rijtje en ging tandheelkunde studeren. Mijn vader was natuurlijk apetrots, helemaal toen ik koos voor dezelfde universiteit als waar hij had gestudeerd, de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens mijn studie hebben we ook echt samen aan de stoel gestaan, hij als tandarts, ik als zijn assistent. Dat was best pittig. Ik was gewend aan het studentenleven, totaal iets anders dan fulltime werken in de tandartspraktijk. Daarbij was het programma van mijn vader vrij stevig: hij werkte tegelijkertijd in twee kamers, dat was dubbel aanpoten. Maar het ging eigenlijk altijd heel goed. We zijn ook wel aan elkaar gewaagd en kunnen goed samenwerken.

Rubberdam

Toen ik net als tandarts aan de stoel stond, vroeg ik mijn vader regelmatig om feedback. Daar heb ik echt zo veel van geleerd. Langzamerhand zijn de rollen omgedraaid, nu kom ik vaak met nieuwe dingen die hij niet kent. Hij staat daar wel voor open gelukkig en dat siert hem. Zo heb ik hem weer geherintroduceerd met de rubberdam, een rubber of latexvrij siliconenlapje dat om de tanden en kiezen aangebracht kan worden als de tand of kies droog moet blijven. Ik denk dat dat ook de reden is waarom het zo goed werkt tussen ons. We laten elkaar vrij in wat we doen en hoe we het doen. We hebben allebei ons eigen programma en doen ons eigen ding, maar we staan altijd open voor feedback en nemen dingen van elkaar aan, zonder dat we elkaar iets proberen op te dringen.

Lyrisch

Mijn vader heeft de praktijk van scratch af aan opgebouwd. Hij is 35 jaar geleden gestart met één kamer in de praktijk, inmiddels zijn dat er zeven. Sinds anderhalf jaar zijn we de samenwerking met GAEV Dental aangegaan, weer een nieuwe stap om verder te bouwen aan de toekomst van onze praktijk. Soms krijg ik mensen in de stoel die eigenlijk cliënt zijn bij mijn vader. Veel van hen zijn al sinds dag één cliënt bij hem en ze zijn stuk voor stuk lyrisch over hem. Het is toch fantastisch om te horen dat je vader zo wordt gewaardeerd? Ik kan alleen maar hopen dat als ik zijn leeftijd heb, mijn cliënten ook zo over mij praten. Dan heb je toch serieus iets goed gedaan.

MEER WETEN?

Denk je – net als Loes en Marc – ook na over de toekomst van je praktijk? Wil je meer weten over GAEV Dental of ben je benieuwd naar de ervaringen van andere praktijkeigenaren binnen de groep, check onze website, neem contact op via 06 25510510 of mail naar info@gaevdental.nl.